VšĮ SISTEMINIŲ SPRENDIMŲ INSTITUTAS

  • Šeimos konsteliacijos
  • Psichologinis konsultavimas
  • Seminarai, paskaitos, mokymai

Kontaktai:
Tel.: +370 620 91691, +370 637 74700

el.p.: info@konsteliacijos.lt

 


lt ru
 
   
Asmeninė konsteliacija grupėje ir individualiai

SISTEMINIS ŠEIMOS KONSTELIACIJŲ METODAS.

KONSTELIACIJA (IŠDĖSTYMAS) GRUPĖJE IR INDIVIDUALIAI

konsteliaciju vakaras.jpg  figuros-playmobil-4a.jpg

 

Sisteminių konsteliacijų (išdėstymo) metodas nurodo darbą su šeima plačiąja prasme – kai šeima traktuojama, kaip visa giminė. Šeima, giminė yra sistema, kurioje veikia tam tikri dėsniai. Šių dėsnių nepaisymas priveda prie meilės netekimo sistemoje. O to pasekmė yra konfliktai, skyrybos, nesugebėjimas sukurti šeimos, ligos, mirtys ir nelaimingi atsitikimai tarp šeimos narių – tiek suaugusių, tiek vaikų.

Šeimos konsteliacijų metu stengiamasi atkurti skausmingus šeimos įvykius, juos priimti ir su nauja patirtimi gyventi toliau – be konfliktų, ligų ir nelaimingų atsitikimų.

 

KAS VYKSTA ŠEIMOS KONSTELIACIJŲ PROCESO METU?

ASMENINĖ KONSTELIACIJA GRUPĖJE 

Klientas trumpai nusako savo problemą, o konsteliacijos vedantysis (psichoterapeutas), uždavęs kelis klausimus  apie kliento šeimą, paprašo iš grupės (seminaro) dalyvių išrinkti kelis žmones, kurie atstovautų patį klientą bei jo šeimos narius. Klientas sustato visus „veikiančiuosius asmenis“ kambaryje taip, kaip jam norisi, o statydamas vadovaujasi ne kažkokiomis loginėmis taisyklėmis, o savo pojūčiais. Tokiu būdu, „atstovų“ pagalba yra tarsi išdėstoma probleminė kliento situacija. Kiekvienas, „atliekantis vaidmenį”, vadovaujasi tik savo jausmais ir pojūčiais, pvz, jeigu jam norisi eiti– jis eina, jei norisi žiūrėti žemyn – jis taip ir daro. Vėliau „atstovai“ pasakoja, kokius jausmus ir pojūčius jie jaučia.

Konsteliacijos (išdėstymo) pagalba atkūrus praeities įvykius, klientui atsiranda galimybė pajusti ir išgyventi išstumtus jausmus, susijusius su tais įvykiais, priimti į savo širdį tuos šeimos narius, kurie buvo pamiršti ir atstumti.

 

ASMENINĖ KONSTELIACIJA INDIVIDUALAUS SUSITIKIMO METU

Gyvenime būna tokių situacijų,  kai žmogus nėra pasiruošęs kalbėti apie savo problemas grupėje. Kai kurie gėdijasi, kai kurie išvis pasimeta žmonių apsuptyje. Arba būna taip, jog žmogus ateina į individualią konsultaciją ir jam prireikia konsteliacijos (išdėstymo) būtent tuo momentu.

Individuali konsteliacija (išdėstymas) gali būti atliekama keliais būdais:

1.     Figūrėlių pagalba – kai klientas išdėsto ant stalo figūrėles pagal vaizdinius, kuriuos jis jaučia. Tai gali būti šeimos, santykių, simptomų (ligos arba būsenos) vaizdinys. Toliau su šiais vaizdiniais yra dirbama.

Tokiu principu galima atlikti ir organizacines konsteliacijas (išdėstymus), tyrinėjant įvykių eigą organizacijoje arba verslo partnerių santykius.

2.      Popierinių figūrų pagalba – kai vietoj “atstovų” ant grindų išdėliojami popieriaus lapai: apvalios formos lapai simbolizuoja moteriškos giminės atstovus, kvadratinės – vyriškos. Rodykle arba iškirpimu nurodoma figūros judėjimo kryptis. Vėliau konsteliacijos vedantysis kartu su klientu paeiliui stojasi ant išdėstytų popierinių figūrų ir pasakoja, ką jaučia. Būna labai įdomu, nes klientas turi galimybę savo viduje pajusti skirtingų žmonių pojūčius, jausmus. Tai ypatingai naudinga sprendžiant tarpusavio santykių problemas  tarp sutuoktinių ar partnerių. Pabuvęs kito žmogaus “kailyje”, klientas ima kitaip žiūrėti tiek į pačią situaciją, tiek į savo veiksmus joje.

Individualių konsteliacijų trukmė yra šiek tiek trumpesnė nei grupinių, tačiau jos yra ne mažiau efektyvios už grupines konsteliacijas.

 

Sritys, kuriose efektyviai naudojamas sisteminis konsultavimas ir  konsteliacijos:

•    Asmenybės psichologija, krizės, augimas, tobulėjimas.
•    Šeimos santykiai.
•    Ligos, simptomai, sveikatos sutrikimai.
•    Darbas, veikla.