VšĮ SISTEMINIŲ SPRENDIMŲ INSTITUTAS

  • Šeimos konsteliacijos
  • Psichologinis konsultavimas
  • Seminarai, paskaitos, mokymai

Kontaktai:
Tel.: +370 620 91691, +370 637 74700

el.p.: info@konsteliacijos.lt

 


lt ru
 
   
dr. Ofra Ayalon apie MAK

Interviu su psichoterapeute dr. Ofra Ayalon,
apie metaforines asociatyvines korteles (MAK),
kaip įrankį darbui su stresu bei traumomis

ofra.jpg

 .

 

Kaip traumos žaloja žmones, žino visi, tačiau, kaip žmogus gali pakreipti trauminę patirtį taip, kad ji taptų jo augimu – dr. Ofros Ayalon mokymuose 2023 m. rudenį Vilniuje ir nuotoliniu būdu... Plačiau

 

Gimiau Izraelyje prieš 84 metus. Daug metų dėsčiau Haifos universitete psichologiją. Tuo pačiu, verčiausi privačia psichoterapine praktika. Traumų tema pradėjau domėtis nuo 1973 m., kai mes patyrėme didelę bendruomenės traumą Izraelyje. Tai sukėlė mano poreikį tai išspręsti.

Negalėjau toliau dirbti įprasto psichoterapinio darbo, neatsižvelgdama į tai, kas vyksta bendruomenei, patekusiai į tokią krizę, kokią mes turėjome: kas nutinka individui, kas nutinka šeimoms (kadangi, taip pat, esu ir šeimos terapeutė) ir kas nutinka vaikams? Ypatingai - vaikams. Mokyklose, už mokyklos ribų.

Tai buvo tas impulsas, kuris mane įtraukė į gilią, darbo su trauma, jūrą.

Iki tol Jūs nesispecializavote darbe su traumomis?

Aš buvau dar jauna ir dirbau įprastą psichoterapeutės darbą, profesoriavau universitete, tačiau iki to momento nebuvau susidūrusi akis į akį su trauma.

Ar tai buvo karo metas?

Tai buvo 1973 m. karas, kuris mus stipriai supurtė. Mes buvome dideliame pavojuje ir aš atradau, kad trauma buvo kaip žemės drebėjimas. Ji sukrėtė institucijas, bendruomenes, šeimas ir individus.

Tačiau tuomet aš pamačiau, kaip mes galime užaugti traumos dėka. Ir tai tapo mano idėja fiks, mano obsesija – atrasti (būdus), kaip žmonės gali užaugti traumos dėka. Kaip traumos žaloja žmones, žino visi, tačiau, kaip žmogus gali pakreipti trauminę patirtį taip, kad ji taptų jo augimu,- paskatino mane pirmiausia atlikti tyrimą, o vėliau – išvystyti metodus, padedančius žmonėms, bendruomenėms, vaikams. Taip pat, ir švietimo bei kitoms sistemoms – tokiu būdu pradedant vystyti tokio pobūdžio įveikos gebėjimus, kurie padėtų augti dėka traumos.

Atradau, kad žmonės yra atsparūs. Mes esame tauta, kuri praėjo Holokaustą, imigraciją, iš skirtingų pasaulio kampelių atvyko į vietą, kurioje gana sudėtinga gyventi – Izraelį. Nors tai labai graži šalis, tačiau gyvenimas nėra paprastas. Viena trečioji šalies yra dykuma. Prireikė daug vaizduotės, kad galvotume, jog galime gyventi tokį normalų gyvenimą, kokį gyvename dabar.

Aš buvau laiminga – aš gimiau Izraelyje. Tai išgelbėjo mano gyvybę Antrojo pasaulinio karo metais. Aš jaučiau, kad esu skolinga sociumui, nes aš saugi, tuo tarpu, kai kiti mano amžiaus vaikai tokie nebuvo (buvau devynerių, kai karas pasibaigė). Jaučiausi kalta ir kad turiu jiems kažką duoti. Tačiau man prireikė daugybės metų, kol grįžau į savo pačios pojūčius ir pradėjau vystyti savo programas: vedžiau mokymus čia – Brazilijoje, taip pat ir kitose šalyse - daugybėje šalių, jau ir skaičių pamečiau.

Ir ką aš atradau, kaip sakau savo praktiniuose užsiėmimuose – kad žmonės gali skirtis odos spalva, kūno formomis, kalba, įpročiais, tačiau viduje visi mes esame tokie patys - tai suteikė man galimybę išvystyti vieną programą ir ją adaptuoti skirtingų kultūrų, amžiaus, lyčių žmonėms; skirtingoms šeimos situacijoms – tai yra, kaip mes naudojame mano COPE korteles mano bazinėje programoje. Tai veikia visur.

Tai reiškia, jog Jūs radote darbo, terapijos formą, kuri „kalba" ta pačia kalba visur?

Taip, nes metaforų kalba yra universali. Mūsų žodžiai gali skirtis, tačiau mūsų vaizduotė, mūsų dešiniojo pusrutulio darbas yra toks pats visur. Mes įsivaizduojame baisius dalykus, mes įsivaizduojame palaimingus dalykus – visame pasaulyje tas pats, aš neradau skirtumų tarp tautų ir kultūrų, kurie būtų labai dideli. Aš atradau ryšį ir tai yra nuostabu, nes mes visi esame tos pačios Visatos dalis, kaip yra sakoma, žvaigždžių dulkės.

 

2023 m. rudenį Vilniuje
(gyvai grupėje ir nuotoliniu būdu)

dr. Ofra Ayalon ves mokymus

METAFORINĖS ASOCIATYVINĖS KORTELĖS
KRIZIŲ ĮVEIKIME IR TRAUMŲ TERAPIJOJE
(MAK mokymų programos 4-as modulis)

 

Skaityti plačiau apie mokymus, registruotis