VšĮ SISTEMINIŲ SPRENDIMŲ INSTITUTAS

  • Šeimos konsteliacijos
  • Psichologinis konsultavimas
  • Seminarai, paskaitos, mokymai

Kontaktai:
Tel.: +370 620 91691, +370 637 74700

el.p.: info@konsteliacijos.lt

 


lt ru
 
   
METAFORINĖS ASOCIATYVINĖS KORTELĖS

METAFORINIŲ ASOCIATYVINIŲ KORTELIŲ
galite įsigyti

MŪSŲ  E-PARDUOTUVĖJE

METAFORINĖS ASOCIATYVINĖS KORTELĖS

metaforines kortos2.jpg

 

Projekcinės diagnostikos metodai yra gerai žinomi psichologijoje.

Metaforinės asociatyvinės kortelės (OH-kortelės/kortos, projekcinės kortelės) turi daugiau nei 30 metų istoriją. Pamatus OH kortelėms padėjo dailininko Ely Raman noras sumažinti atstumą tarp meno ir žiūrovo bei jo aistra kortoms. Dėka psichoterapeuto Moritz Egetmeyer šios kortelės paplito visame pasaulyje, įgydamos vis daugiau naujų pasekėjų.

OH kortelės – tai profesionalaus psichologo, psichoterapeuto ar koučerio instrumentas, taikomas diagnostikoje, gebėjimų koregavime ir vystyme. Tai ir verslo trenerio, psichologinių grupių vedančiojo pagalbininkas, naudojamas grupės apšilimui, pasitikėjimo tarp grupės narių nustatymui, ypatingų grupės poreikių diagnostikai ir kaip grupinio darbo metodika.

Psichologinės metaforinės asociatyvinės kortelės – tai žaidimų kortų ar atvirukų dydžio paveikslėlių  rinkinys, vaizduojantis žmones, jų sąveiką vienas su kitu, gyvenimiškas situacijas, peizažus, gyvūnus, namų apyvokos daiktus, abstrakčius piešinius arba užrašytus žodžius. Žodžių ir paveikslėlių derinys  sukuria reikšmių žaidimą, aktualia žmogui tema.
OH-kortelės – tai ištisa metaforinių asociatyvinių kortelių, formuojančių savo nuosavą, nepanašų į jokias kitas korteles žanrą, šeima. Šių kortelių naudojimas skiriasi nuo įprasto kortų žaidimo. Čia nėra strategijų, nėra laimėjusių ir pralaimėjusių. Kortelės neturi reikšmių, kaip pvz., Taro kortos. Kiekvienas kortelių naudotojas, praktinio patyrimo eigoje, pats sugalvoja sau reikšmę.
.
Kiekvienas kortelių rinkinys turi savo taikymo sritį, pvz., darbui su asmenybiniais dalykais, traumomis, porų santykiais ir kt. Taip pat yra ir universalių rinkinių, kaip, kad rinkinys OH.
.
Pastaba. Pirmasis kortelių rinkinys buvo pavadintas „OH" (nuostaba), o vėliau, gimus kitiems rinkiniams, visam šių kortelių žanrui buvo suteiktas toks pats pavadinimas, kaip ir pirmąjam rinkiniui – „OH".  Šiuo metu yra žinoma 18 OH-žanro kortelių rinkinių.
.
Nors kiekvienas kortelių rinkinys yra unikalus, tačiau kiekvienas jų gali būti naudojamas kartu su bet kokiu kitu OH-kortelių rinkiniu, atverdamas galimybes kūrybai ir sudarydamas begalinę erdvę mūsų vaizduotės žaidimui.

Taikymo sritys

Metaforinių asociatyvinių kortelių, kaip projekcinės stimuliuojančios medžiagos taikymo diapazonas yra ganėtinai platus. Tinka tiek individualiam darbui, tiek darbui su grupe, tiek su suaugusiais, tiek su vaikais. Kortelės efektyviai naudojamos šeimos terapijoje, psichodramoje, geštalt terapijoje, meno terapijoje, transakcinėje analizėje ir psichosintezėje ar tiesiog pramogai draugų ir šeimos rate.

Metaforinių asociatyvinių kortelių privalumai:


•    Šios kortelės tinka tiek individualiam darbui, tiek darbui su grupe. Savyje talpina visus projektyvių metodų privalumus ir gerokai praplečia praktikuojančio psichologo ar psichoterapeuto arsenalą.

•    Kortelės labai greitai padeda išsiaiškinti ir įsisąmoninti dabartinius žmogaus pergyvenimus ir poreikius, pamatyti nepabaigtus vidinius procesus.

•    Kortelės ypatingai gerai „dirba“ su racionaliu ir sunkiai savo jausmus atpažįstančiu žmogumi, žmogumi, kuris pasikliauja faktais, o ne emocijomis.

•    Kortelės sukuria pasitikėjimo atmosferą ir padeda įveikti vidinį pasipriešinimą, pašalinti apsauginius psichikos barjerus, kurių kartais neįmanoma palaužti jokiais kitais metodais.

•    Per trumpą laiką kortelės padeda užčiuopti esminę problemą, kuri neduoda ramybės žmogui, padeda greitai gauti prieigą prie kliento savojo „Aš“ paveikslo, jo asmeninio mito apie pasaulį ir save jame. O taip pat apie subjektyvų situacijos vaizdą kliento akimis.

•    Metaforinės asociatyvinės kortelės yra internacionalios: jas galima naudoti visoms kultūroms, įvairiems amžiaus tipams.

•    Metaforinės kortelėss padeda mums realizuoti dialogą tarp mūsų vidaus ir išorės, iškelti giluminį turinį į paviršių, suteikia sąlygas savęs atskleidimui ir pažinimui.

•    Kortelės suteikia saugią ir komfortišką aplinką savęs atskleidimui poroje arba grupėje, padeda išlysti iš savo kiauto ir pralaužti ledus sudėtingose situacijose.

•   Metaforinės asociatyvinės kortelės gali būti naudojamos vietoj dalyvių sisteminiuose išdėstymuose (konsteliacijose) pagal B. Hellingerį, kai dirbama individualiai.

oh-cards_oh_b.jpgOH. Susideda iš 2 dalių, po 88 korteles. Vieną dalį – sudaro kortelės-paveiksliukai su pavaizduotomis įvairiomis gyvenimiškomis situacijomis, kitą - žodžiai, atskleidžiantys galimą šių situacijų turinį. Šis derinys leidžia išsiaiškinti nesąmoningus žmogaus elgesio motyvus įvairiose probleminėse situacijose ir rasti vidinių resursų joms išspręsti.
Šios kortelės – efektyvus instrumentas, leidžiantis rasti prieigą prie kliento pasąmonės jam formuojant terapinę užklausą, o taip pat – pačios terapijos eigoje.

OH kortelės – universalios. Jos tinka individualiam darbui, darbui su poromis, šeimomis ar grupėmis. Kortos yra skirtos pagerinti vaizduotei, intuicijai, įžvalgai, bendravimui. OH kortelės buvo sukurtos siekiant padėti susisiekti su pačiu savimi ir su supančia aplinka.
.

oh-cards_persona_b.jpgPERSONA. Susideda iš 2 dalių: viena (77 kortelės) – su paveikslėliais, vaizduojančiais įvairių žmonių veidus, kita (33 kortelėss) – atspindi galimas tarpusavio sąveikos schemas bet kokioje žmonių sistemoje. Kortelės padeda nustatyti asmeninius ir tarpasmeninius kliento konfliktus ir atrasti optimalius sprendimo būdus.
.

personita_01.jpgPERSONITA. Susideda iš 2 dalių: viena (77 kortelės) – su paveikslėliais, vaizduojančiais vaikų ir jaunuolių iš įvairių pasaulio kraštų ir kultūrų portretus, kita (44 kortelės) – vaizduojančios situacijas su jų tarpusavio santykiais, padedančios atgaivinti tuos portretus, sužadindamos mūsų pačių vidines šeimos istorijas. Šios kortelės – kvietimas žaidimo forma keistis asociacijomis, kurios iškyla iš atminties ir fantazijų. Pakurstyti šių spalvingų kortų mes galime atrasti skirtingų vidinių asmenybės dalių sąlyčio taškus.
...

habitat_01.jpgHABITAT. Susideda iš 88 kortelių, vaizduojančių žmogaus santykį su jį supančia aplinka. Vienos kortelės primena dokumentinius vaizdus, kitos – atrodo mistiškai, trečios – juokingai, linksmai. "Habitat" iš lot.k. reiškia "jis/ji gyvena, priklauso, būna" ir kviečia žaismingai atrasti sąsajas per mus supančią aplinką. Kortelės nesuteikia atsakymų – jos stimuliuoja klausimus apie visų daiktų vienų su kitais ryšį (susietumą).
.

oh-cards_ecco_b.jpgECCO. Susideda iš 99 abstrakčių spalvotų piešinių. Itališkai "ecco" reiškia "žiūrėk!", "štai!". Kortelės kviečia atidžiai įsižiūrėti į spalvas, formas, raštus. Kortelės neturi pavadinimų ir reikšmių. Kiekvienas žiūrintysis mato skirtingai. Ecco yra iššūkis vaizduotei, tramplinas į meną, stebuklingas kilimas į fantazijos pasaulį. Šios kortelės tinka bet kokio amžiaus žmonėms, skirtos jausmų išreiškimui, kūrybai. Kortelės gali būti naudojamos ir psichoterapijoje, dirbant su vaikais ir suaugusiais, padedant įveikti bendravimo ir kalbinius sunkumus.
.

oh-cards_cope_b.jpgCOPE. Susideda iš 88 paveikslėlių, simboline forma vaizduojančių traumines ir stresines situacijas ir jų sprendimo galimybes. Kortelės skirtos darbui su trauminiais įvykiais. Kreipimasis į traumuojančią situaciją per metaforą leidžia išvengti pakartotinio traumavimo ir sukuria saugų kontekstą sprendimo paieškai ir modeliavimui. Kortelės sukelia vidinį savigydos procesą ir savo unikalaus išeities iš krizės kelio paiešką.

Taip pat skaitykite: Trauma ir metaforų kalba jos įveikimui. Metaforinės kortelės COPE
.
.

tandoo.jpgTANDOO. Susideda iš 99 paveikslėlių ir 44 kortelių su „kelio ženklų" vaizdais, apie porų gyvenimą. Paveiksliukai vaizduoja scenas iš porų gyvenimo, simbolizuojančias jausmus, norus, poreikius, konfliktus ir gydančius vaizdus, kurie nenutrūkstamai teka poros santykiuose.
44 kortelių su „kelio ženklų" vaizdais naudojimo esmė yra gyvenimo kelio, kuriuo ir džiaugsme, ir liūdesyje keliauja pora, idėja. Kortelės siūlo naują požiūrį ir mintis, jausmus ir veiksmus.
Tandoo – asmeninio ir profesionalaus naudojimo instrumentas.

.Taip pat skaitykite: TANDOO - harmoningiems poros santykiams .


morena_01.jpgMORENA. Susideda iš dviejų dalių: 88 spalvingų paveikslėlių, vaizduojančių pirmykštės genties gyvenimą Brazilijos atogrąžų miškuose ir 22 kortelių, vaizduojančių pėdsakus smėlyje. Vietine Xingu kalba žodis „Morena“ reiškia „kilmės vieta, ištakos“. Ne taip seniai, dauguma žmonių gyveno gentyse ir klanuose. Kortelės stimuliuoja vaizduotę ir leidžia išgalvoti istorijas, pasakas ir pasakėčias, įvykius, kurie vyksta tiek šiais laikais, tiek gilioje senovėje. Šios kortelės puikiai tinka darbui su vaikais.
.

resilio.jpgRESILIO.  Susideda iš dviejų dalių: 99 kortelės-paveikslėliai apie stresą ir atsparumą stresui, plius 44 kortelės su pavaizduotais gyvūnais. 99 kortelės-paveikslėliai vaizduoja stresą kasdieniniame gyvenime, o taip pat parodo atsipalaidavimo galimybes. Šie kasdieniai stresoriai gali būti tiek stimuliuojančiu gyvenimo eliksyru, tiek ir slegiančia našta, pasireiškiančia slogia nuotaika, sutrikimais, ligomis. Kaip mes galime rasti mūsų pačių resursus, kurie padėtų nusimesti šią naštą? 44 kortelės, su pavaizduotais jose gyvūnais simbolizuoja savybes, kurios mums gali padėti atrasti ir sustiprinti atsparumą stresui.

Komplektas gali būti naudojamas savarankiškam darbui ir tyrimams, pavyzdžiui, vedant steso dienoraštį. Profesiniame kontekste, Resilio gali būti nedogmatiškas instrumentas, padedantis laisvai ir nešališkai iškelti vidines žmonių istorijas.  

.

 

saga_01.jpgSAGA. Susideda iš 55 pasakojimų kortelių, vaizduojančių herojus, stebuklingus daiktus ir įvairių pasakų istorijų siužetus. Kiekviena kortelė yra tarsi tramplinas į žinomą mitą ar pasaką arba į niekada negirdėtą pasakojimą. Kortelės sužadina spontaniškumą ir vaikystės prisiminimus, kviečia keliauti į pasakų, sapnų ir stebuklų pasaulį, padeda gauti prieigą prie neribotų mūsų vaizduotės galimybių. Kortelės skirtos tiek vaikams, tiek suaugusiems. Jos gali būti naudojamos tėvų-vaikų bei mokytojų-mokinių bendruose žaidimuose. 
.
.
mythos_01.jpgMYTHOS. Susideda iš 55 pasakojimų kortelių, vaizduojančių pasakų ir mitinius herojus. Piešiniai atspindi kortelių autoriaus ilgametį susidomėjimą archetipais. Šios kortelės gali tarnauti, kaip puikus tramplinas pasinėrimui į vaizduotės ir sapnų pasaulį. Šias korteles galima naudoti drauge su kortelėmis   "SAGA“.
.
1001_01.jpg1001. Susideda iš 55 kortelių su paveikslėliais, vaizduojančiais istorijas iš „1000 ir 1 nakties“ pasakų. Jose vaizduojamas kūno, dvasios ir sielos gyvenimas rytų kultūrose. Raktinis vaizdinys yra Šecherezada, kiekvieną naktį pasakojanti istoriją karaliui, kad išvengtų jos laukiančio žiauraus likimo. Ji sekė pasakas karaliui tūkstantį ir vieną naktį ir išgydė jį nuo piktų jausmų ir noro žudyti. Galima sakyti, kad tai ir buvo biblioterapijos pradžia – gydymas istorijų ir metaforų pagalba. Kortelės „1001“ kviečia mus įžengti į fantazijų ir paslapčių pasaulį, kuriame mes galėsime ištyrinėti mūsų vidinius mitus ir įvilkti juos į senovės Rytų drabužius. Šias korteles galima naudoti drauge su kortelių „SAGA“ ir „MYTHOS“ rinkiniais.
.
shenhua_01.jpg
SHEN HUA. Susideda iš 55 kortelių, vaizduojančių senovės Kiniją. Patrauklūs „SHEN HUA“vaizdiniai, kilę iš senosios Kinijos mitų ir legendų. Turėdami ar neturėdami istorinių žinių, mes galime atsakyti į vaizdinius asociacijomis ir taip sukurti visiškai naujas istorijas.  Kiekviena aklai iš rinkinio ištraukta kortelė yra siurprizas, atveriantis langą į vaizduotės karalystę. Kiekviena istorija, sukurta kortelių „SHEN HUA“ pagalba – kūrybiškas, unikalus, vientisas įvykis.
.
bosch_01.jpgBOSCH (ribotas leidimas). Susideda iš 65-ių spalvingų kortelių, vaizduojančių Hieronymus Bosch freskos „Žemiškųjų malonumų sodas“ fragmentus. Kortelėse pavaizduoti simboliai pažadina vaizduotės košmarus, baimes – tiek sąmoningas, tiek ir nesąmoningas. Padeda suprasti sapnus ir svajones.

.

beauregard_01.jpgBEAUREGARD (ribotas leidimas). Susideda iš 55 menininko Joan Beauregard atspausdintų koliažų. Koliažai – tai paveikslai, kurių reikšmė nesibaigia nupieštu ant jų vaizdiniu. Jie yra tam tikros sielos būsenos atspindys. Šios kortelės-koliažai susideda iš daugybės abstrakčių  spalvotų figūrų derinio, kurių peržiūra sukelia labai gilius ir stiprius jausmus. Jų pagalba mes galime peržengti savo ribas ir naudoti koliažus, kaip atspirties tašką asmeninio kūrybiškumo paieškose ir saviraiškai. Spontaniškos asociacijos gali įkvėpti mus sukurti neįprastas istorijas arba pasakų keliones. Ekspresyviu atsaku į šiuos „gyvus“ paveikslėlius gali būti piešinys, muzika, teatro veiksmas ar pantomima. „BEAUREGARD“ – atviros durys į abstraktaus meno pasaulį. Menas, veikiantis mus per korteles, struktūruoja mus supantį pasaulį, daro jį saugesniu ir suprantamesniu. Kortelės tinka kūrybiškam žaidimui arba darbui, meditacijai, apmąstymams ir įkvėpimo paieškoms.
.

tahiti_01.jpgTAHITI (ribotas leidimas). Susideda iš 55 kortelių su  Paul Gauguin piešiniais, sukurtais Taičio salose. Šie paveikslėliai, paimti iš geriausių jo paveikslų, kupini poezijos ir harmonijos, kuri atrodo beveik dieviška. Kortos kviečia mus kelionei į fantazijas Pietų jūrose. Mes galime sukurti savo pačių istorijas, remdamiesi Gauguins motyvais. Kortos „TAHITI“ – tramplinas į nuostabų paveikslų pasaulį, turtingą spalvomis, figūromis ir ramiais peizažais, kurie sujaudina mūsų vaizduotę.
.

lydia_01.jpgLYDIA JACOB STORY (ribotas leidimas). Susideda iš 55 Raymond E. Waydelich kortelių ir koliažų. Būdama meno kūriniu, kiekviena šio rinkinio kortelė – durys į nuostabų pasaulį, kuris yra pažįstamas ir tuo pačiu toks stebinantis ir naujas. Jis apgyvendintas žmonėmis, gyvūnais, gamyklomis ir automobiliais, ryškiais peizažais, paslaptingais tekstais. Kortos kviečia fantazuoti ir kurti drauge su jų kūrėju, o mūsų vaizduotė gali tęstis ten, kur sustojo dailininkas. Kortelės „LYDIA JACOB STORY“ reikalauja laiko išmokimui dirbti su jomis, organizuotumui, supratimui ir mokėjimui kombinuoti įvairias prieigas ir darbo būdus. Naudojant šį kortelių rinkinį – laisvos asociacijos yra pagrindinė taisyklė.

 

VšĮ Sisteminių sprendimų institutas – oficialus OH-kortelių platintojas Lietuvoje

 

METAFORINIŲ ASOCIATYVINIŲ KORTELIŲ, KNYGŲ IR KITŲ PREKIŲ
galite įsigyti 

MŪSŲ E-PARDUOTUVĖJE