VšĮ SISTEMINIŲ SPRENDIMŲ INSTITUTAS

  • Šeimos konsteliacijos
  • Psichologinis konsultavimas
  • Seminarai, paskaitos, mokymai

Kontaktai:
Tel.: +370 620 91691, +370 637 74700

el.p.: info@konsteliacijos.lt

 


lt ru
 
   
3 SISTEMINĖS LIGŲ IR SIMPTOMŲ PRIEŽASTYS
TRYS SISTEMINĖS LIGŲ IR SIMPTOMŲ PRIEŽASTYS

8-16959_1_6.jpg



Simptomas arba liga neatsiranda atsitiktinai. Jau labai daug specialistų tiek medicinos, tiek psichologijos srityse pastebi, jog už jų visuomet slypi giluminė priežastis. Simptomas arba liga rodo į kažką labai svarbaus, tačiau kol kas paslėptą nuo mūsų. Į tai, ko mes dar neįsisąmoniname.

Tai, ką pavyko atrasti vokiečių psichoterapeutui Bert Hellinger simptominių konsteliacijų būdu, skamba gana revoliuciškai - „Liga ir meilė".

Dažnai mums sunku įsivaizduoti, jog liga gali būti susįjusi su meile. Tačiau ne tik už nežymių negalavimų, bet net ir už sunkių bei gyvybei pavojingų susirgimų labai dažnai stovi Didžiulė vidinė meilė. Ji dažnai priešinga logikai ir sąmonei, sąmoningai sunkiai suvokiama. Yra trys pagrindiniai šios meilės judėjimai - dinamikos:

1. Pasąmoningas buvimas su kažkokiu svarbiu, jau mirusiu asmeniu arba dar gyvu, tačiau „sunkaus likimo" žmogumi. Arba sekimas paskui jį. Ir tai skamba taip: „Aš kartu su tavimi..." arba „Aš padarysiu tai vietoj tavęs".


Pavyzdys. Dėl nugaros skausmų vyras negalėdavo ilgai vairuoti. Masažai mažai tepadėjo. Konsteliacijoje paaiškėjo, jog šiais skausmais vyras „užjautė" savo brolį dvynį, mirusį gimdymo metu. Šiuo bendrumu su savo broliu dvyniu jis lyg sakė: „Jeigu tu negali gyventi, tai ir aš negaliu sau leisti gerai jaustis. Aš su tavimi, brangus broli..."

(Kartais negalavimas gali reikšti ryšį su gyvu atstumtu nesantuokiniu vaiku ar sunkaus likimo tėvu, motina)

Kitas pavyzdys. Astmos priepuoliai vertė jauną moterį nesiskirti su inhaliatoriais. Konsteliacija parodė, jog jos liga susijusi su močiute, kuri ištekėjo už nemylimo vyro tam, kad išgelbėtų nuo bado visą šeimą. Ji pagimdė jam vaiką ir mirė nuo plaučių uždegimo. Ir štai - po daugelio metų šeimoje, pas anūkę atsiradusi astma tarsi visiems bandė priminti močiutės pasiaukojimą, jos ligą ir likimą. Tai, kas atsiskleidė konsteliacijoje labai emociškai lietė šią jauną moterį, nors ji gyvenime nebuvo mačiusi savo močiutės. Reikėjo rasti kitą būdą šiam meilės veiksmui. Išreiškusi pagarbą močiutės pasirinkimui ir jos likimui - moteris atsisuko į savo gyvenimą ir pažadėjo prisiminti močiutės žygdarbį kitaip: šviesia atmintimi ir sveikata. Ir astma pasitraukė. Inhaliatorius teko išmesti. 

 

2. Išėjimas vietoje kažko kito: „Geriau aš, negu tu".

Pavyzdys. Vaikui, anksti netekusiam mamos, jos labai trūksta, todėl jį nesąmoningai traukia išeiti pas ją: kartais net po 20-30 metų vedamas šios traukos vaikas ima sirgti, jam nutinka nelaimingi atsitikimai, gali vystytis priklausomybės, netgi kyla noras nusižudyti. Arba tai vyksta su jo vaikais, nes jie jaučia, kad tėtis arba mama nori išeiti, kad sektų paskui savo mirusią mamą. Tuomet vaikas, iš didelės meilės savo tėčiui ar mamai nesąmoningai tarsi sako: „Geriau išeisiu aš, negu tu". Ir tuomet vaikas, kurio tėvai savyje slepia mirusios mamos ar kito žmogaus ilgesį, gauna visą „puokštę" ligų ir sunkumų.

 

3. Kažkieno kaltės išpirkimas (asmeninės, tėvų ar kitų protėvių).

Pavyzdys. Belaukiant cistos iš gimdos pašalinimo operacijos, moteriai buvo atlikta asmeninė konsteliacija. Konsteliacijos eigoje ji pamatė, kad tokiu būdu - per savo cistą ji „atsimena" žuvusias jos močiutės, kuri karo metais dalyvavo bombarduojant vokiečių miestus, aukas. Šiame procese moteris vidiniu žvilgsniu pamatė ir pajuto aukų skausmą, išreiškė užuojautą svetimam skausmui ir paliko žuvusiems jų likimą. Tuomet savo gyvenimą paėmė jau be kaltės jausmo ir pajuto palengvėjimą. Tolimesni tyrimai cistos neaptiko. Operacija buvo atšaukta.

Čia aprašyti simptomai ir ligos kitam klientui gali reikšti kitas priežastis - iš jo ar jo šeimos, giminės gyvenimo. Šie pavyzdžiai įvardija ligų ryšį su vidiniu asmens ir šeimos pasauliu bei aprašo bendrus principus.

------------------


Egzistuoja daugybė pačių įvairiausių priežasčių, dėl kurių pacientai, nepriklausomai nuo jų pačių bei juos gydančių gydytojų pastangų, nepasveiksta. Arba gydytojams nesuprantamu būdu pasveiksta...

Sunkios, lėtinės, paveldimos ligos, dažni ar sunkiai pagydomi susirgimai tokie, kaip: vėžys, miomos, astma, psoriazė, egzema, kraujo ligos, diabetas, depresija, bulimija, hipertonija, autizmas, psichozės, šizofrenija ir daugelis kitų ligų, tiriant jas su simptomine konsteliacija, dažnai pasirodo esančios sisteminių persipynimų šeimoje ir giminėje pasėkmė. Pavyzdžiui, galvos skausmai ir migrena gali būti susiję su neįsisąmonintu paramos, rūpesčio ilgesiu; alergija maistui, kaip taisyklė, būna susijusi su neigimu motinos adresu; hipertonija gali kilti tuomet, kai meilė „negali tekėti"; šizofrenijos priežastis - daugybinė identifikacija, dažniausiai pasireiškianti šeimose, kuriose kažkuriame iš kartų buvo žmogžudystė.

Visi šie vidiniai, tai ką aprašė Bert Hellinger - pasąmoninės Meilės judėjimai turi kai ką bendra. Visi jie „nemato" kito žmogaus. Čia išreiškiama meilė - akla. Vaikas, netekęs mamos ir siekiantis sekti paskui ją, nežiūri jai į akis. Jis aklai paklūsta savo siekiui. Jeigu vaikas pažiūrės mamai į akis ir pasakys jai: „Aš seksiu paskui tave, į mirtį", jis pajus, kad negali to padaryti, todėl, kad supras, jog mamos meilė jam ir jo meilė jai - tai ta pati meilė.

Tuomet meilė jau nebegalės būti išreikšta ligoje. Ji ras kitą išraiškos būdą, kaip pagerbti mirusią mamą. Vaikas gali pavyzdžiui pasakyti mamai: „Man tavęs labai trūko. Man vos pavyko gyventi be tavęs. Tačiau dabar aš žiūriu į tave ir priimu savo gyvenimą už tą kainą, kurią tu už jį sumokėjai. Iš to aš padarysiu ką nors gero. Džiaukis žiūrėdama į mane".

Tokiu būdu, mamos nelaimė, liga gali tapti stiprybės šaltiniu vaiko pilnaverčiui gyvenimui ir sveikatai.

Simptominės konsteliacijos - tai sisteminių konsteliacijų (vidinio pasaulio išdėstymų psichologinio metodo) rūšis, orientuota į darbą su įvairių susirgimų simptomais. Jos padeda išsiaiškinti iš žmogaus ir net visos šeimos vidinio pasaulio kylančias ligos priežastis ir jas paveikti. To pasekoje, ligos ir simptomai traukiasi arba tampa lengviau pagydomi mediciniškai.


Grįžti į visus straipsnius 

Tačiau svarbiausia – simptomų žinia apie mus, šeimą ir vidinę meilę, kuri nori, kad visi kas yra svarbūs, būtų pripažinti, kad būtų didesnė pilnatvė. Meilė, kurią galime nukreipti į sveikatą. Kviečiame išgirsti apie tai ką mums nori papasakoti simptomai, mūsų seminaruose su konsteliacijomis. Skaityti plačiau apie seminarus

 

DĖMESIO. Galime suorganozuoti seminarą (paskaita + praktinis darbas su konsteliacijomis) tema "Apie ką sielai kalba liga ir simptomai" Jūsų įstaigoje, grupėje ar kolektyve – mūsų arba Jūsų patalpose arba nuotoliniu būdu (online).

Kreiptis:
el.p.: info@konsteliacijos.lt