VšĮ SISTEMINIŲ SPRENDIMŲ INSTITUTAS

  • Šeimos konsteliacijos
  • Psichologinis konsultavimas
  • Seminarai, paskaitos, mokymai

Kontaktai:
Tel.: +370 620 91691, +370 637 74700

el.p.: info@konsteliacijos.lt

 


lt ru
 
   
Emocinė įtampa: išmokti išjausti ir paleisti su MINDFULNESS

EMOCINĖ ĮTAMPA:
IŠMOKTI IŠJAUSTI IR PALEISTI 
SU MINDFULNESS 

just be in the moment.jpg

4 savaičių, 8 užsiėmimų kursas, kuriame išmoksite:

 -    Išjausti ir paleisti neigiamų emocijų sukeltą skausmą.
 
-    Suvaldyti savo emocijas ir neleisti sunkiai būsenai užvaldyti savęs  
realiose gyvenimo situacijose.


VILNIUJE, Fabijoniškių g. 6-3
žemėlapis


Dėmesio!
Karantino ir ekstremalios situacijos metu kursas nevyks, tačiau galimi individualūs užsiėmimai

 

Skaityti dalyvių atsiliepimus iš ankstesnių MINDFULNESS grupių

Išsivalymas nuo stiprių emocijų – nerimo, nuoskaudos, depresijos ar kitų – prasideda nuo mokymosi tas emocines būsenas pastebėti savyje, išjausti ir tik tuomet jas paleisti. Teorinis mechanizmas, kaip paleisti stiprias, mus užvaldančias emocijas, yra gan plačiai aprašytas. Tačiau kaip tai įgyvendinti praktiškai, tai yra išjausti, įsisąmoninti mumyse esančias ir mus užvaldančias stiprias emocijas, nėra visada aišku. Būtent tam yra skirtas šis sąmoningumo praktikų kursas.

Tiems, kuriuos vargina skausmingi emociniai išgyvenimai, anksčiau ar vėliau tenka susidurti su dėmesingo kvėpavimo sąvoka, kuri yra kertinė bandant suprasti, kas tai yra – „įsisąmoninimas, išjautimas“? Paprastai tariant, dėmesingas kvėpavimas yra tai, kas padeda savyje pastebėti ir išjausti stiprias emocijas, tačiau žodžiais tai aprašyti gan sunku, svarbiausia yra tai išbandyti praktiškai!

Mindfulness yra savęs pajautimo metodika, susidedanti iš kelių praktikų, kurių tikslas yra išmokti save įsisąmoninti, pastebėti savyje kylančias ir užvaldančias emocijas, taip pat išmokti suvaldyti mus „užsukančias“ ir nuolat besikartojančias įkyrias mintis. Visas mokymasis vyksta per praktinį darbą mini grupėje, po sąmoningumo praktikų atlikimo yra aptariami teoriniai praktikų akcentai, diskutuojama, kas grupių dalyviams sekėsi atlikti geriau, kas sunkiau. Kiekvieno užsiėmimo pabaigoje dalyviai el. paštu gauna išsamų aprašymą to, kas buvo daryta, kokie yra minėtų praktikų tikslai, aprašytos pačios praktikos.

Ne paslaptis, kad nuo neišspręstų emocijų žmonės kenčia ir fizinius sutrikimus: širdies-kraujagyslių, onkologinės ligos, diabetas dažnai siejami su konkrečiomis neišjaustomis, ir todėl darančiomis žalingą poveikį žmogaus organizmui, emocijomis. Sąmoningumo praktika labai efektyvi gydant mitybos sutrikimus, priklausomybę nuo maisto, saldumynų. Priklausomybė nuo santykių yra viena iš naujausių metodikos pritaikymo sričių. Tyrimais įrodytas aukštas Mindfulness efektyvumas sprendžiant priklausomybę nuo alkoholio, narkotikų, lošimų.
marius_sulcys_2020.jpgUžsiėmimus veda:

Marius Šulčys 
Psichologas,
emocijų terapeutas,
Mindfulness metodikos treneris

El.p.: marius.sulcys@gmail.com

Tel.: 861020421

 

 

Marius Šulčys Mindfulness mokymus veda nuo 2015 metų, pats įsisąmoninimą praktikuoja jau daugiau nei 26 metai. Kurso medžiaga yra nuolat tobulinama ir papildoma, tačiau pats kursas išlieka apie tuos pačius svarbiausius dalykus: dėmesingumą, sąmoningą kvėpavimą, savęs pajautimą bei mokymąsi paleisti savo sunkias emocijas. Sąmoningumo praktika puikia tinka žmonės, kenčiantiems nuo įvairių emocinių būsenų: depresijos, nerimo, kaltės, nuoskaudos, pykčio priepuolių.

Galbūt Jums teko tai patirti?

Galbūt Jūs esate vienas iš tų, kuriems nuolat gyvenime kartojasi vėl ir vėl patirti tas pačias nemalonias, draskančias, trukdančias gyventi emocijas? Ar stresas yra Jūsų nuolatinis palydovas gyvenime ir nėra iki galo aišku, kodėl taip „jautriai" reaguojate į gyvenimo situacijas?

Galbūt tai yra nerimas, kuris neduoda šanso susikaupti ties niekuo. Tas nerimas, kuris yra logiškai nepaaiškinamas, kuris ateina iš niekur, situacijose, kur lyg ir nėra dėl ko nerimauti, turėtų būti saugu.... Galbūt Jūs tik pradėjote kreipti dėmesį, kad Jūsų gyvenimas yra stipriai deformuotas to nerimo. Nes pastebėjote, kad VISKAS gyvenime sukelia nerimą, tam  tikrą baimę, nesaugumą? O galbūt Jūs jau tas, kuris išbandė, psichiatro patartas, eilę vaistų - Jums „padėjo" - ir jūs pabandėte nuo jų „nulipti" - tai patyrę jūs jau daugiau nenorėtumėte to kartoti... Bet be vaistų gyventi neišeina. Ką daryti?

Galbūt Jūs esate tas, kuris kažkodėl nuolat gyvenime patiria nuoskaudą: kodėl ją patiriu? Kodėl aš taip gyvenu, kad kiti mane skaudina? O gal tai man tik atrodo, gal aš tiesiog neadekvačiai reaguoju? Visur matau skaudinimą....? Kaip man elgtis, reaguoti: nekreipti dėmesio? Bet juk skauda, nemalonu.....

Depresija.... ar JI yra tai, kas Jus kamuoja? Apatija, noro gyventi tarsi praradimas.... Galbūt JI atėjo į Jūsų gyvenimą nepastebimai, bet dabar Jūsų gyvenimas dėl jos stipriai pasikeitė? Jis prarado „skonį", nėra „spalvų", Jūsų gyvenimas dabar tarsi vyksta juodai-baltame filme? Bandėte „išsigryninti" su psichoterapeutu, tam kartui lyg ir padeda, bet JI sugrįžta vėl ir vėl. Ir vėl vaistų klausimas....

Žema savivertė: ar Jūs esate iš tų, kuriems sunku užkalbinti naują žmogų? Jaučiatės kvailas ir susikaustęs, neturite ko pasakyti? Dėl to Jumyse kyla didelis diskomfortas, noras maištauti, priešintis.... Galbūt esate iš tų, kurie visiškai „užsiblokuoja" ir nepriima jokios kritikos?  Aplinkiniai pastebi tam tikrą pasipūtimą, aroganciją, nors viduje vis dar taip pat jaučiatės pažeidžiamas ir silpnas....

Galbūt Jūs esate tas, kuris kažką padarė gyvenime NE TAIP ir dabar jaučiate beprotišką kaltę?!! Ir ji „dusina", spaudžia, neduoda gyventi, susikaupti, daryti kažką gyvenime? Nes visas Jūsų dėmesys į tai, ką TADA padarėte? Ir nepavyksta nuo to atitrūkti, užsimiršti..... Visas Jūsų gyvenimas tarsi vyksta „praeityje", vis išgyvenant TAI? Alkoholis, maistas, seksas - niekas nepadeda.

Šios bei daug kitų neigiamų jausmų bei emocinių būsenų mus dažnai persekioja gyvenime, neleidžia mums kokybiškai gyventi, siekti savo tikslų, galų gale neleidžia patirti gyvenimo džiaugsmo!

 

Jeigu Jūs jau pavargote nuo savo neigiamų jausmų galbūt tai tinkamas laikas sustoti ir prasmingai pasižiūrėti į savo emocinę problemą:
ką ji reiškia mano gyvenime ir kaip ją išgydyti?


Apie ką yra šie praktinių įgūdžių užsiėmimai?

 

Emocinis išsilaisvinimas, išsivalymas nuo stiprių negatyvių jausmų ir būsenų neįmanomas be gilaus savęs įsisąmoninimo. Kas yra įsisąmoninimas? Tai yra savęs pajautimas, išjautimas - savo fizinių pojūčių, užvaldančių jausmų ir emocinių būsenų (kaip antai žema savivertė), mentalinio užsisukimo ties tam tikromis [probleminėmis] mintimis. Įsisąmoninimas leidžia prasmingai pažiūrėti į savo patiriamas problemas, pamatyti, kas yra ne taip, kodėl aš vėl ir vėl TAI patiriu?

Kurso tikslas išmokti realiai veikiančių priemonių: sąmoningo kvėpavimo, dėmesingumo, kūno pajautimo praktikų, išmokti atsipalaiduoti ir išjausti savo neigiamą emociją ir stresą. Galutinis kurso „rezultatas" yra išmokti taikyti įsisąmoninimo (išjautimo) praktikas „čia ir dabar" - tai yra kritinėse situacijose realiame gyvenime, kur tenka suvaldyti neigiamą emociją ir stresą: darbe, santykiuose, kelionėse ir kitur.

Šio praktinio kurso metu yra mokomasi sąmoningo kvėpavimo, kūno pajautimo ir mumyse esančių emocijų bei minčių įsisąmoninimo, išjautimo. Sąmoningumui lavinti yra mokomasi sutelkti dėmesį į sąmoningą kvėpavimą, kūne esančią fizinę įtampą (kūno skenavimo praktika), yra mokomasi dinaminio sąmoningumo, sutelkiant dėmesį į atliekamus nesudėtingus jogos pratimus bei atliekant meditaciją vaikščiojant. Viso kurso metu yra mokomasi šešių sąmoningumą lavinančių praktikų. Žodis „praktika" nusako, kad kelias į emocinį išsilaisvinimą eina per „sąmoningą, tikslingą žmogaus veiklą; [įgyjant] patirties šioje srityje" (cit. lietuviuzodynas.lt). Taigi šioje praktinių įgūdžių grupėje didžiausias dėmesys pirmiausiai yra kreipiamas į praktinių įgūdžių lavinimą.

Minėti praktiniai įgūdžiai gali padėti čia ir dabar patiriant panikos ataką, nerimo priepuolį, išgyvenant gilų depresijos ir/ar kaltės epizodą, visais atvejais - išgyvenant stiprų stresą. Taip pat minėtos praktikos yra labai naudingos norint pagerinti savo dienos gyvenimo kokybę (praktikų atlikimas ryte) bei nuimti per dieną susikaupusią įtampą (vakarinis atlikimas). Įvaldžius minėtas praktikas ir pajutus naudą, kurią jos suteikia, pabaigusių mokymus dalyvių atsiliepimais „nebesinori gyventi, kaip anksčiau" - tai yra gyventi neįsisąmonintoje įtampoje, strese, nerime ar liūdesyje ar dar kažkame negatyviame.

Kartu su praktikomis kurso metu taip pat yra nagrinėjami 7 pamatiniai įsisąmoninimo principai: tai yra tipinės žmogui būdingo automatinio, stereotipinio mąstymo situacijos, kuomet neįsisąmonintas mąstymas veda mus gyvenimo klystkeliais, verčia matyti gyvenimo situacijas ir elgtis jose neadekvačiai - neefektyviai ir nenaudingai mums patiems. Įsisąmoninimas leidžia išmokti pastebėti savo neadekvatų pasaulio matymą ir suprasti tikruosius savo poelgių motyvus. Mūsų kurso metu nagrinėjant minėtus 7 Mindfulness principus bus analizuojami realios, iš gyvenimo paimtos situacijos.

 

Marius Šulčys
Mindfulness treneris, emocijų terapeutas    

Kaip nebijoti būti savimi ir ramiai priimti sudėtingas situacijas?
Sąmoningo dėmesingumo praktika MINDFULNESS

Pasakoja psichologas Marius Šulčys

m_s.jpg

ŽIŪRĖTI ĮRAŠĄ


 

DAUGIAU VIDEO ĮRAŠŲ GALITE RASTI ČIA

Patiriant emocinę įtampą ir stresą, užgriuvus gyvenimo sunkumams ar krizinėms situacijoms, reaguojame ne tik emociškai. Mūsų kūne taip pat vyksta tam tikri pakitimai. Veikiamas emocijų kūnas išskiria tam tikras chemines medžiagas, priklausomai nuo to, kokios - teigiamos ar neigiamos emocijos mus veikia.  Šios medžiagos „išsivaikšto" po visą organizmą. Gerai, jei tos emocijos teigiamos, o jei neigiamos?


Kai jaučiame nerimą, stresą, mūsų kūnas įsitempia, įsijungia „panikos režimas" - visa tai blokuoja žmogaus galimybes efektyviai spręsti savo problemas: protas dalinai „išsijungia" ir  žmogus „užsisuka" savo problemų rate. To pasekoje prarandame ryšį su pačiais savimi, todėl nebeturime galimybės įsiklausyti į save ir tinkamai reaguoti, surasti geriausią problemos sprendimą.

Kodėl rekomenduojame?

-  Išmoksite naudingo praktinio metodo, kuris padės Jums bet kokioje gyvenimo situacijoje.

-  Šį metodą galėsite taikyti savarankiškai  - Jums nebereikės būti priklausomam nuo specialisto.


Jei Jūs jau įvairiais būdais padedate sau, kartais galite pastebėti, kad  kūnas tarsi priešinasi – „nenorėdamas paleisti“ sunkumų ar ligos. Taip yra todėl, kad per ilgą laiką jis „susigyvena“ su sunkumais ar liga. Tačiau radus tinkamą kalbą su kūnu, jis gali tapti mūsų pagalbininku ne tik fiziologinių, bet ir psichologinių įtampų, senų potyrių pašalinimui.

 

Užsiėmimų metu bus naudojamas Biologinio grįžtamojo ryšio metodas
speciali kompiuterinė įranga, kurios pagalba galima objektyviai pamatyti
savo fiziologinę įtampą ir  išmokti ją sumažinti.

Biologinis grįžtamas ryšis padeda susieti kūno signalą (fiziologinį rodiklį kompiuterio ekrane) su savo jaučiamais pojūčiais ir vėliau, realiame gyvenime pritaikyti išmoktus įgūdžius jau be kompiuterio pagalbos.

Mindfulness – streso įveikos arba sąmoningumo praktikos (dar ji vadinama kūno psichoterapija) – unikali metodika, 1979 m. sukurta amerikiečių gydytojo Jon Kabat-Zinn, kaip priemonė padedanti susidoroti su stresu bei psichosomatiniais simptomais – neaiškios kilmės skausmais, nemiga, depresija ir daugeliu kitų neigiamų būsenų. Šios technikos ypatingumas – meditacinių praktikų ir šiuolaikinio mokslo laimėjimų derinys, kuris suteikia galimybę pasipriešinti neigiamoms streso pasekmėms bei pasiekti vidinę harmoniją. 

 

Jon Kabat-Zinn apie Mindfulness
ŽIŪRĖTI VIDEO ĮRAŠĄ
(anglų k. su rusų k. subtitrais)
 

 


Mindfulness kūno psichoterapija skirta tam, kad sugrąžinti savo kūno fiziologinį pajutimą, kuris per stresą, neigiamą gyvenimo patirtį ir dėl to patiriamas negatyvias emocijas buvo prarastas. Fiziologinis kūno pojūtis – veiksmingas raktas į normalaus fizinio ir emocinio funkcionavimo sugrąžinimą.

 

Mindfulness labai naudinga žmonėms:

• Kuriems sunku jausti gilesnes emocijas, atsipalaiduoti arba pernelyg jautriai reaguojantiems, todėl sunkiai priimantiems kitas terapijos rūšis, kurios mažai padeda.

• Patiriantiems lėtinį ir ilgalaikį nuovargį, kurį galėjo sukelti ilgos darbo valandos, ilgos kasdienės kelionės, prastas miegas, kamuojanti lėtinė liga ar kokia kita priežastis. Lėtinio nuovargio atveju kūno psichoterapija išmoko, kaip greitai ir efektyviai duoti poilsį kūnui, protui ir emocijoms.

„Neįmanoma išspręsti problemų naudojantis
tuo pačiu mąstymo būdu, kuriuo jas sukūrėte“


Albertas Einšteinas.

 

Kuomet mus apima sunkūs jausmai, emocijos, mintys – dažniausiai nerandame iš to išeities. Vadinasi, tam reikia „išeiti“ iš savo sąmonės kambario, iš savo uždaro minčių, emocijų rato ir pažvelgti į save, savo mintis, situaciją iš šono, iš išorės.


Mindfulness proceso metu
Jūs sugebate matyti save lyg iš išorės – tarsi kitą stebimą žmogų.


 

Kokių pasikeitimų galima tikėtis po Mindfulness įsisąmoninimo praktikos?

•    Normalizuojasi nervų sistemos darbas
•    Sumažėja streso lygis.
•    Padidėja mąstymo aiškumas.
•    Padidėja darbingumas.
•    Vystosi kūrybinis potencialas.
•   Atrandame naujas idėjas, ir galbūt tai, kas padės jas įgyvendinti.
•    Padidėja atsparumas pakelti sunkumus.
•    Pamatome situaciją „iš kitos pusės“ – atrandame naujų galimybių.
•    Tampame atviresni ir jautresni, jeigu buvome uždari, bet tuo pačiu ir mažiau pažeidžiami, stabilesni.
•    Atsiranda supratimas, kaip priimti aplinkui vykstančius, dažnai neteisingus ir nepriimtinus bei žmonėms darančius žalą įvykius – globaliai pasaulyje ir konkrečioje mūsų asmeninėje aplinkoje.

 

Praktiškai įrodyta, kad taikant šią metodiką, sustiprėja imunitetas (net žmonėms, infekuotiems ŽIV), pastebimas pagerėjimas esant dėmesio sutrikimams, ribiniams asmenybės sutrikimams, gydant priklausomybę nuo narkotinių medžiagų, sumažėja pasikartojančių depresijos recidyvų, patologinio streso, sėkmingas įvairių nerimo bei fobijų rūšių gydymas ir kt. Taip pat, atlikti tyrimai parodė, jog taikant  Mindfulness metodiką mažėja polinkis persivalgyti.


 

Užsiėmimų metu taip pat sužinosite:

• Kaip mūsų emocinė reakcija į mūsų patiriamus gyvenimo  sunkumus veikia mūsų kūną ir sveikatą?
• Ką psichologija sako apie „kasdienį susierzinimą“?
• Kodėl vieni žmonės patirdami ženklius gyvenimo sunkumus išlieka sveikais ir jaunatviškais, stiprėja, tuo tarpu kiti, patirdami analogiškus sunkumus išsenka, suserga ir greitai pasensta?
• Ką daryti, kuomet nėra galimybės išeiti iš aplinkybių, kurios sukuria nuolatinę gniuždančią ir nesibaigiančią įtampą?

Užsiėmimuose išmoksite:

•  Kurti savo harmoningą gyvenimą net kai gniuždančios gyvenimo aplinkybės nesibaigia.
•  Suvaldyti tai, ko atrodo neįmanoma suvaldyti – savo gyvenimą.
•  Teorinių ir praktinių krizinių ir streso kupinų gyvenimo situacijų įveikimo būdų, pritaikant Mindfulness principus.
•   Kaip greitai ir efektyviai duoti poilsį kūnui ir protui.

 

Ir toliau savo gyvenime galėsite
naudoti šią metodiką savarankiškai.

Daugiau apie Mindfulness terapiją

 

Mindfulness (dėmesingo įsisąmoninimo, streso įveikimo) terapijos programa buvo sukurta Rytų meditacinių praktikų pagrindu ir pirmą kartą Vakarų pasaulyje pradėta taikyti 1979 metais Masačiusetso Universitete pacientams su įvairiais lėtiniais sutrikimais. Vėliau Minduflness terapija buvo pradėta taikyti profesionalams, patiriantiems itin aukštą ir ilgalaikį streso lygį: policijos ir specialiųjų pajėgų pareigūnams, ugniagesiams, skubios pagalbos gydytojams, pagalbos centro skambučių operatorėms, biržose dirbantiems verslininkams.

 

Mindfulness terapija taip pat pradėta sėkmingai taikyti žmonėms, patekusiems į įvairias krizines gyvenimo situacijas, išgyvenantiems ilgalaikius gyvenimo sunkumus – sergantiems nepagydoma liga, slaugantiems neįgalųjį, ilgalaikiams bedarbiams, vienišoms motinoms, bankrotą patyrusiems verslininkams  bei visiems kitiems, patekusiems į krizines situacijas ir išgyvenantiems ilgalaikį stresą.

 

SKAITYTI STRAIPSNĮ APIE MINDFULNESS

 

Šiuo metu Mindfulness terapija yra taikoma daugiau nei 720-yje žinomiausių pasaulio klinikų bei terapijos centrų. Atlikti moksliniai tyrimai parodė aukštą terapijos efektyvumą mažinant depresijos, nerimo ir neurotiškumo simptomus, didinant savivertę ir gyvenimo energiją. Mindfulness terapija taip pat yra ypatingai efektyvi skausmo valdyme ir mokantis įveikti trumpalaikį ir ilgalaikį stresą.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad įsisąmoninimu pagrįstos intervencijos sėkmingai taikomos ne tik mažinant stresą ir lėtinį skausmą, bet ir pasikartojančios depresijos, nerimo sutrikimų, priklausomybių, valgymo ir asmenybės sutrikimų, netgi psichozių gydymui.

•    Medicinoje (gydant nerimo ir depresijos sutrikimus, piktnaudžiavimus ir priklausomybes, asmenybės sutrikimus ir somatines ligas).

•    Psichologijoje (didinant atsparumą stresui ir išvengiant jo pasekmių, gerinant prisitaikymą prie sudėtingų psichologinių ir socialinių situacijų bei sprendžiant problemas ir tvarkantis su iššūkiais, taip pat didinant kūrybingumą).

 

•    Organizacijose (didinant darbo našumą, kokybę, pasitenkinimą darbe, sprendžiant lėtinio ilgalaikio nuovargio klausimą).

 

•    Pedagoginės psichologijos veikloje (didinant mokymo ir mokymosi efektyvumą).

Mindfulness – tai santykio su savo kasdiene gyvenimo realybe nuolatinė ir nenutrūkstanti asmeninė terapija, išugdanti kitokį santykį į svarbiausius savo gyvenimo įvykius.

 

 

Jos išmokę – Jūs ir toliau savo gyvenime galėsite
naudotis ja savarankiškai.

 

*Sumokėtas avansas grąžinamas tais atvejais, kai nesusirenka pakankamas dalyvių skaičius ir grupė neįvyksta arba jei grupės pradžia yra perkeliama kitai datai ir naujoji data Jums nebetinka.

Visais kitais atvejais avansas negrąžinamas. Jei sumokėję avansą, nebegalite lankyti grupės, vietoje Jūsų ją gali lankyti kitas žmogus arba galite dalyvauti kitame mūsų seminare, užsiėmimuose ar mokymuose. Taip pat galite už šią sumą įsigyti prekių (knygų, psichologinių kortų, paskaitų įrašų) PARDUOTUVĖ